Na weekendowy obiad proponuje coś bezmięsnego, ale bardzo pysznego. Znacie pewnie wiele odmian tej potrawy. Dzisiaj proponuję Wam risotto z serem truflowym. Znajdziecie go w ofercie sklepu www.seryonline.pl nazywa się ser farmera z truflami. Ser łagodny w smaku, ale bardzo intensywny w zapachu. Po prostu pychota.
Tradycyjnie zaczynamy od składników:
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
1 pęczek dymki
300 g ryżu do risotto
125 ml wina białego wytrawnego
Ok 1 l bulionu
Sposób przygotowania risotto z serem truflowym
Masło z olejem rozgrzewam na patelni i smażę dymkę. Następnie dodaje ryż, mieszam przez chwilę aż nabierze perłowej barwy. Dolewam wino i czekam aż ryż wchłonie cały płyn. Następnie powoli, po chochli wlewam bulion i czekam aż się wchłonie w ryż. Czynność powtarzam, aż ryż uzyska twardość al Dente ( ok 15-18 minut) . Teraz dodaje ser z truflami ( może być starty lub pocięty na mniejsze kawałki) i czekam aż się roztopi . delikatnie mieszam. Zapach w kuchni spowodował, że sąsiedzi zaczynają pukać do okna i zagadywać ;).
Pamiętajcie, że jak robicie risotto , to nie ma szans na dłuższe oderwanie się od patelni, bo może się stać tragedia.
Na koniec wykładam gorące risotto na talerz , posypuje delikatnie gałką muszkatołową, na górę chrupiący szczypiorek i co mi pozostaje ……zawołać rodzinę …..kochani obiad…
Kochani, dobór przypraw w moich daniach jest trochę przypadkowy. To dla mnie zabawa smakiem, eksperymentuje, szukam idealnego dla mnie połączenia. Również i Wam tego życzę
To tyle na dziś. Życzę Wam smacznego i do zobaczenia niebawem.