Kulki serowe :-)

Kulki serowe :-)

Po dłuższej przerwie wracam do na mojego bloga. Mamy karnawał- zatem czas na pyszną przekąskę, która doskonale sprawdzi się podczas spotkań z przyjaciółmi, ale także podczas tzw.  kinder party

 

Magiczne kuleczki serowe 

Skład:

Sos

Pomidory – 3 sztuki

Cebula. – 1 sztuka

Czosnek – 2 ząbki

Papryczka chili – 1-2 sztuki (dodajemy wg uznania )

Cukier – 2 łyżki

Ocet Jabłkowy – 40 ml

Kulki

Ser zółty – typu OLD SWISS, Ser Kwiaty polne  – około 400 g

Jajko – 1 sztuka

Mąka  – 2 łyżki

Pieprz do smaku

Kolendra – do smaku,

Ostra papryka – do smaku

Pęczek kolendry

SOS.

Pomidory wyparz i ścignij z nich skórę. Następnie przekrój na mniejsze kawałki i wrzuć do blendera. Posiekaj cebulę i dorzuć do pomidorów. Czosnek pokrój bardzo drobno, dodaj sól i rozetrzyj na desce. Tak uzyskaną masę przełóż do pomidorów i cebuli. Następnie dodaj cukier i ocet. Mieszaj pulsacyjnie przez około 10-12 sekund. Masę wylej na głęboką blachę, a następnie do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na około 15 minut. Pod koniec czasu zajrzyj do piekarnika i przemieszaj masę, aby się nie przypaliła. Sos pomieszaj i przełóż do mniejszego naczynia.

CZAS NA KULKI……..

Jedną część sera Old Swiss i Polne kwiaty zetrzyj na tarce, a pozostałą pokrój w małą kosteczkę ( ta cześć sera posłuży do nadziewania kulek). Kolendrę drobno posiekaj i dodaj do startego sera, dorzuć mąkę, jajko i zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj pieprz do smaku. Sól w zasadzie nie jest potrzebna, gdyż ser ją zawiera. Masę przełóż do miseczki , przykryj folią i wstaw do lodówki na 30-40 minut.  Masa zrobi się dzięki temu twardsza i lepsza do modelowania kulek. Masę nabierz łyżeczką ( ja użyłem taką do drążenia owoców lub warzyw, ale może być normalna) i rozłóż delikatnie na dłoni. Włóż do środka kostkę sera i uformuj ładną kuleczkę. Ułóż na blasze obsypanej mąką. W garnku rozgrzej olej. Smaż kulki w głębokim oleju aż się apetycznie zrumienią. Wyłóż kulki na ręcznik papierowy celem odsączenia nadmiaru tłuszczu, a potem wprost na talerz. Podaj z sosem. Idealnie prezentują się także „utopione” w miksie mikroliści lub sałat .

To idealna przekąska dla małych i dużych !!!

Smacznego