Witajcie kochani. Mam na imię Sławek i zostałem doradcą kulinarnym – seryonline.pl. Dzisiaj pokaże wam jak przygotować fondee serowe w dyni. W blogu nie tylko kulinarnym będę Was raczył przepisami, niekoniecznie swoimi, na przepyszne potrawy z użyciem serów. Jeżeli będziecie mieli jakieś pytania piszcie na adres sklepu, tam chętnie odpowiem na Wasze e-maile.
A zatem zaczynamy przygotowywać dyniowe fondee
Dziś przepis na przepyszne fondee serowe w dyni. Tu zainspirowała mnie Jola Kleser, ale nie byłbym sobą gdybym nie dopieścił przepisu. Ale po kolei….
Składniki potrzebne do przygotowania fondee:
- jedną niedużą dynię,
- 3 lub 4 gatunki serów – ja wykorzystałem Gruyere Extra, Ser z Nagietkiem i Koniczyną, Ser otoczony pieprzem i ziołami, Ser z mielonymi pestkami dyni.
- przyprawy – gałka muszkatołowa, pieprz, płatki chili (opcjonalnie),
- 2-3 ząbki czosnku
- 150 ml białego wina
- pęczek kolendry
Sposób przygotowania dyniowego fondee serowego
Zaczynamy od odcięcia wierzchołka dyni, tak aby powstało coś na kształt kapelusika. Dokładnie drążymy i ze środka wyjmujemy cały miąższ. Pestki dyni możemy przełożyć na patelnie i podsmażyć.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekany czosnek i zalewamy winem. Po odparowaniu alkoholu, ścigamy z ognia i zostawiamy. W między czasie trzemy sery twarde na tarce z grubymi oczkami, a te bardziej miękkie kroimy na drobne kawałki. Nie przywiązujcie uwagi do tego czy są równe czy nie i tak wszystko się zamieni w płyn 🙂
Ser dorzucamy do usmażonego czosnku z winem i delikatnie mieszamy. Wszystko przekładamy do wydrążonej dyni (nie przykrywamy kapelusikiem) Całość posypujemy kolendrą i do pieca 🙂
Temperatura 180 stopni, mniej więcej 40-45 minut. Po 30 minutach otwieramy piekarnik i nakładamy dyniowy kapelusik. Tak pieczemy przez 15 minut.
Po upływie czasu wyciągamy dynie i układamy na talerzu. Najlepiej takim, aby po przebiciu ściany zewnętrznej nic nie wypłynęło Wam na stół. Podnosimy dekielek dyni. Jeżeli zostało nam jeszcze trochę startego sera to dosypujemy. Możemy dodać płatki chili, ale bez przesady. Ostrość nie ma przebić genialnego smaku sera z dynią. Dodajemy pozostałe przyprawy, wszystko mieszamy i układamy na talerzu. W między czasie ja zawsze piekę bagietkę w wersji z masełkiem czosnkowym lub bez i układam wokół dyni.
Z czym łączyć i jak podawać przygotowane przez nas fondee serowe
Jak jemy… najlepiej delikatnie łyżką zedrzeć kawałki wewnętrzne dyni i wymieszać z płynnym serkiem. To wszystko ląduje na kawałku upieczonej bagietki z czosnkiem. Ja dodatkowo posypuję jeszcze wszystko drobno posiekaną kolendrą. Delicje to mało powiedziane.
Potrawa może nie należy do dietetycznych, ale zapachem i smakiem przekonać powinna każdego… Ja już jestem głodny…a Wy. Kochani do dzieła….