Chaczapuri imeruli

Chaczapuri imeruli

Składniki ciasta

  • 250 gramów mąki pszennej
  • 200 gramów jogurtu greckiego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 40 ml oleju roślinnego

Składniki nadzienia

  • 300 gramów Sera wiejskiego ( od @seryonline)
  • 100 gramów sera feta
  • 100 g sera Farmera z truflami (od @seryonline)
  • 1 jajko
  • przyprawy
  • masło ( do posmarowania)

Instrukcje

Mąkę pszenną przesiewamy przez sitko, a następnie dodajemy do niej sól, cukier oraz sodę oczyszczoną i wszystko mieszamy. Wlewamy jogurt grecki oraz olej.Mieszamy, aż wszystko się mniej więcej połączy. Następnie zagniatamy ręcznie, to powinno zająć około 2-3 minut. Ciasto będzie dość wilgotne, ale powinno łatwo odchodzić od dłoni. Ciasto zakrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.

W międzyczasie możemy zacząć robić farsz. Na grubych oczkach tarki ścieramy sery (ja użyłem dwa sery krowie  – Ser Wiejski i Ser farmera z truflami). Następnie dodajemy pokruszoną fetę. Dodajemy jedno jajko i całość mieszamy. Powstanie jedna wielka kulka sera

Ciasto dzielimy na połowę i rozgniatamy za pomocą dłoni  na okręg o średnicy około 20 cm, czyli podobnej do średnicy patelni, na której będziemy przygotowywać chaczapuri. Na środek ciasta kładziemy połowę przygotowanej wcześniej masy serowej. Łączymy boki ciasta i zawijamy na górze tak aby całość zamknąć. Następnie delikatnie rozgniatamy placki , zaczynając od środka  tak aby rozprowadzić ser i uformować okrągły placek o średnicy patelni.

Smarujemy patelnie delikatnie olejem i wrzucamy nasze Chaczapuri . Smażymy przez około 4 minuty z każdej ze stron uważając aby się nie przypaliło.

Po chwili nasze danie możemy ściągnąć z patelni. Smarujemy je obficie masłem i podjemy. Najlepiej smakuje na ciepło, ale zimne też jest całkiem smaczne. Jako dodatki tym razem zaproponowałem ogórka małosolnego oraz pesto bazyliowo-pietruszkowe choć wydaje się, że najlepiej smakuje saute ….

Smacznego !!!